Bejegen je medemens met dezelfde hoffelijkheid, waarmee je een dierbare gast ontvangt.
Wat je zelf niet wilt, doe dat ook de ander niet.

- Confucius (551-479 vgt) -


Vanuit zelfvertrouwen en autonomie leven en werken

 • Voel je je vaak boos of geïrriteerd naar anderen in je omgeving en begrijp je niet precies waarom?
 • Ervaar je weinig zelfvertrouwen en kom je daardoor (professioneel) niet volledig uit de verf?
 • Wil je iets veranderen in je leven (zoals een baan, opleiding, relatie, emigratie, etc.) en heb je hier veel angst en onzekerheid over, waardoor je geen stappen neemt?
 • Voel je je vaak onzeker en gespannen en durf je moeilijk initiatief te nemen op je werk en in je sociale leven? Heb je daardoor het gevoel dat je veel mist?
 • Heb je moeite om je aan je afspraken te houden en heb je de neiging om opdrachten tot het laatste moment uit te stellen? En veroorzaakt dit problemen op je werk en in je naaste omgeving?
 • Ben je voortdurend bezig het iedereen naar de zin te maken, en heb je soms het idee dat niemand je waardeert?
 • Ben je geëmigreerd, en merk je dat je heimwee hebt en moeite om je thuis te voelen? 

Ik begeleid in mijn praktijk mensen die zich herkennen in bovenstaande vraagstukken, bij het hervinden van hun eigen zelfstandigheid en regie, zodat ze weer autonoom met zelfvertrouwen functioneren. Mijn kracht daarbij is dat ik vanuit mijn holistische en humanistische mensvisie een veilige omgeving bied, waarin alles welkom is. Ik werk vanuit een basishouding van respect, empathie en consideratie. 

 

Groepen

Verder begeleid ik groepen, samengesteld uit professionnals, met name werkzaam in dienstverlenende beroepen, rondom de volgende uitdagingen :

 • beter begrip van de context van het probleem van hun cliënten
 • het verbeteren van de professionele onderlinge samenwerking
 • werken aan de eigen persoonlijke ontwikkeling

 


Visie - Le Règle d'Or

Vanuit mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige en leidinggevende in de zorg ben ik altijd op zoek geweest naar een verbetering van kwaliteit van leven van mensen die zorg en hulp nodig hebben. Zowel op lichamelijk gebied, omdat ze ziek zijn, als op geestelijk gebied, omdat ze vastlopen in hun leven. Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop je cliënten benadert van cruciaal belang is voor de verbetering van hun welzijn en de mate van herstel. Respect is daarbij waar het voor mij om draait: respect voor jezelf en vandaaruit respect voor de ander. Ik heb zelf ervaren dat een horizontale organisatiestructuur hier een voorwaarde voor is, omdat deze recht doet aan geïnspireerde en vakbekwame professionals: een model waarbinnen mensen zich blijven ontwikkelen.


De naam van mijn praktijk - De Gulden Regel  

Deze leerstelling van Confucius, tegenwoordig bekend als 'de gulden regel', vormt ook mijn eigen gulden regel en het fundament van mijn praktijk.

Menselijkheid en mededogen zijn deugden die verband houden met de omgang tussen mensen. De gulden regel van Confucius speelt hierbij een fundamentele rol. Bij elke beslissing die je neemt dien je rekening te houden met iedereen die ermee te maken heeft, zodat het iedereen ten goede komt en, afhankelijk van de aard van de beslissing en situatie, niet slechts het belang van één persoon, familie, of zelfs een land wordt gediend. Wij allemaal hebben de taak een wereldgemeenschap op te bouwen waarin alle mensen in harmonie en respect kunnen samenleven.


Clienten over mijn werk

 Nogmaals bedankt voor je steun en geduld. Ik zal mijn dankbaarheid nooit genoeg kunnen uiten. Het gaat veel beter met me. Ik heb de smaak van het leven weer hervonden! Het is niet elke dag rozegeur&maneschijn en soms heb ik veel onzekerheden over de toekomst, maar ik herinner me dat het enige dat echt bestaat, het heden is en dat dat er alleen maar is wat we echt kunnen leven! Ik omhels je, Cloé.


Coby is een coach die de hele mens ziet. Haar kracht is haar warmte en oprechte interesse in de persoon tegenover haar. Coby heeft een professionele en tegelijkertijd empathische houding. Ze heeft een open benadering en gaat met je in gesprek. Met hele praktische hulpmiddelen helpt ze je op weg, maar je moet het wel zelf doen.


After a relationship of 6 years with a narcissist, I had no more hope to be loved, heard and respected. The "bridge option" , as I call it, was presenting itself like a quick liberation. Instead of jumping and disappearing in deep water, I went to Coby. Today, 4 months after our first session, I realise the thickness of the fog and emotional confusion I was in. I was feeling alone, lost in a dark abyss. My inner light was dim, my reality denied, my voice gaged. Coby guided me through my defences, helped me lift this veil of denial that covered up my childhoud pains. I am now rediscovering my voice and my right to express myself without being afraid of rejection... That's only the first step; I am just starting the journey and I have the profound conviction that Coby will be by my side each step forward or backward! Thank you Coby for your compassion and patience.


'Anderhalf jaar ben ik gecoacht door Coby in het ontwikkelen van mijn eigen PRI-toolbox. Coby is een ontzettend fijn mens, ze laat je vrij maar geeft je al het vertrouwen en de handvaten voor het proces. Tijdens deze tijd spraken we elkaar via skype. Ik had niet verwacht dat ik deze manier van communiceren prettig zou vinden, maar na het proefgesprek merkte ik dat ik het juist heel fijn vond. Ik kon op deze manier vanuit huis, en dus op een vertrouwde plek, de sessies hebben en was daarnaast ook heel flexibel in het plannen van de sessies.'


‘In de sessies met Coby heb ik kunnen experimenteren met het proces van PRI. Met compassie leidt Coby je over de weg om daarna het proces zelf te kunnen vervolgen. Door deze ontmoeting met mezelf, kan ik nu mijn kwetsuren herkennen en verwerken.'


'Tijdens het inlezen op de website van PRI leek deze methode mijn eigen gouden berg die mijn gevoelsleven en uiting daarvan hanteerbaar zou maken. Nu, wat jaren verder ervaar ik de rust en de grip op mezelf en mijn leven. Coby heeft me geholpen de methode te leren en te gebruiken, de rest mocht ik zelf doen.

Een beetje ten einde raad vond ik Past Reality Integration en trof Coby als een bevlogen coach in plaats van therapeut. PRI is voor mij geen therapie, waarvan ik er al meerdere achter de rug had, vergelijkingsmateriaal te over. Coby stuurde bij, ondersteunde me, heeft de basis van PRI  nog duidelijker gemaakt en was als betrokken mens ook vaak mijn advocaat van de duivel op een zachte respectvolle manier.

Zelden zo’n toewijding mogen ontvangen van een professionele hulpverlener tijdens mijn traject te leren over en van mezelf om tot zelfacceptatie te komen. De krachtige oerkern die grip en stabiliteit kan geven. Zo stond, en staat, Coby als gelijkwaardig ervaringsdeskundig coach naast me.

PRI is het allergrootste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Coby heeft ervoor gezorgd dat PRI effectief in mijn systeem aanwezig is en ik vrij van hart het leven aan kan.'


‘Ik waardeer de methode van PRI want ze verwijst direct naar ons afweersysteem, je kunt er niet lang omheen draaien. De afweer wordt steeds weer ontmaskerd door het lichaam en z’n signalen. Er is geen twijfel mogelijk, het lichaam is daar het beste bewijs van. Het was best lastig voor mij om mijn gevoelige plekken echt te voelen en ze onder ogen te durven zien. Maar Coby leidde mij heel goed door het doolhof van gevoelens. Ze zette mij steeds weer op de goede koers en ondersteunde dit proces met haar grote hart en met geweldige compassie. Ik voelde echt haar meeleven, haar steun en een totale beschikbaarheid in moeilijke momenten.

Sommige veranderingen gingen erg diep, zelfs m’n lichaam veranderde (ontspannen buik, hart-borststreek meer open), ik heb veel over mezelf geleerd en de methode is nog altijd heel zinvol om dagelijkse knopen te ontwarren. Ik ben twee keer met de therapie gestopt, want door m’n ‘valse hoop’, deed ik te veel. Het is heel belangrijk om altijd welwillend naar jezelf te zijn. Ik wens u een pad met veel ontdekkingen, en het is echt waar : al die kwetsuren veranderen in goud, in licht !’


'Coby’s lieve, geduldige, begripvolle, duidelijke en flexibele manier van werken heeft me de afgelopen periode op een fijne manier geholpen mijzelf beter te begrijpen en mijn verleden minder mee te laten spelen in het heden.'


'PRI is een goede manier om verwarde emoties en een maalstroom aan gedachten te ontrafelen. Om er achter te komen dat jij diegene bent die daar iets aan kan veranderen en verbeteren en zo een mildere blik naar jezelf maar ook naar je omgeving krijgt. In het begin heel pijnlijk dat het verleden diep verankert is met het persoon die je bent geworden maar uiteindelijk enorm bevrijdend wanneer je durft stil te staan in een gevoel/emotie en dat deze je niet meer van je stuk brengt. Dank je wel Coby voor je vertrouwen en je liefdevolle blik die me vaak heeft aangemoedigd in het diepe te springen en dat je er was om me op te vangen.'


'Ik, vrouw van 63 jaar, heb jaren een drukke baan gehad. Ging op in mijn werk, waar ik me met hart en ziel instortte. En zo is het helemaal. Instortte. Achteraf mede om de confrontatie met mezelf niet aan te hoeven gaan.
Toen mijn werkende leven ten einde liep en ik samen met mijn zusje naar Frankrijk vertrok om een B&B te gaan beginnen …. werd een lang gekoesterde droom werkelijkheid. Dacht ik. Maar dat liep anders. Door allerlei omstandigheden werd de B&B van de hand gedaan en vertrok mijn zusje naar Nederland. Ik besloot in Frankrijk te blijven. En toen werd ik in alle hevigheid met mezelf geconfronteerd. Alle dingen die ik “keurig netjes” in een laatje had gedeponeerd, kwam naar boven en schreeuwden eenvoudigweg, DOE IETS MET ME. Dat is nogal wat. Als je je realiseert dat de meeste ervan dateerden van af mijn jongste jeugd.
Ik realiseerde me dat ik hier nooit alleen uit zou komen dus ben ik hulp gaan zoeken. Na wat omzwervingen ben ik bij Coby terecht gekomen. Vanaf het eerste begin klikte het. Ik denk dat dat ook moet. Het proces dat je ingaat, is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Er kwam zoveel los, veel meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Coby wist altijd de vinger op de zere plek te leggen, die aan te raken, te triggeren ….. ik heb me nooit maar dan ook nooit gerealiseerd dat mijn afweren allemaal gebaseerd waren op ervaringen uit mijn vroegste jeugd. Wat is er een verdriet naar boven gekomen. Voor mijn gevoel heb ik emmers weg gehuild. Coby reikte mij iedere keer weer letterlijk en figuurlijk de bekende zakdoek aan.
Wieden …. daar ben ik mee begonnen. Ik zie mijn leven als een tuin. Er groeit en bloeit van alles. Oók het onkruid tiert welig. Samen met Coby heb ik het hardnekkige onkruid kunnen verwijderen. Daar is tijd voor nodig. Het is immer al zo diep geworteld. Maar … het meeste is eruit. Het tuintje lag er weer netjes bij. Vervolgens ben ik samen met Coby zaadjes gaan inplanten, We hebben ze samen voeding gegeven om zo tot ontkiemen te komen. Zodra levenskrachtig genoeg, liet Coby me los. Ik heb vervolgens voldoende gereedschap meegekregen voor het dagelijkse onderhoud. Dat heeft het tuintje namelijk nodig. Dat onkruid blijft bij mij toch de kop opsteken. Mocht er zich toch weer eens zo’n prikkende en vervelende distel in nestelen, dan kan ik altijd een vervolgafspraak maken met Coby. Dat mag natuurlijk ook voor wat extra voeding of bemesting.
Ik ervaar nu pas hoe leuk tuinieren is …. in die levenstuin!! Dank'

Over mij

IMG_1414.jpg

Coby van Os - 1950

Ik begeleid mensen in mijn praktijk in het Nederlands, Frans, Engels en Fries.

Werkervaring

 • Zelfstandig therapeut en coach sinds 2009
 • Verpleegkundige in de thuiszorg: groepspraktijk in Frankrijk (1995-2015)
 • Hoofdverpleegkundige: Beatrix Kinderkliniek Groningen (1985-1992)

Opleiding 

 • In opleiding voor TIPI practicienne
 • Professional training program voor PRI-therapeut (4 jaar)
 • Kaderopleiding Hogeschool Groningen
 • Verpleegkundige met de aantekening Pediatrie

Studies en cursussen

 • Sociologie en Humanistiek in Groningen en Utrecht
 • Intercollegiale kwaliteitscontrole: Hogeschool Groningen
 • Medische Ethiek: Academisch Ziekenhuis Groningen
 • Methode 'Integrerend Verplegen' van professor Grypdonck

 

  Inspiratie

  Contact

  Wil je graag meer weten over wat ik voor je kan betekenen? Je bent van harte welkom om vrijblijvend met mij contact op te nemen. Dit kan met onderstaand formulier of een e-mail. 

  Naam *
  Naam

   

  Ik werk vanuit mijn praktijk in Frankrijk en wereldwijd via Skype. Ook ben ik met grote regelmaat in Nederland beschikbaar voor sessies. 

  Praktijkadres

  Le Perrier

  Quartier Turqua

  26400 Grâne (departement Drôme)

  Frankrijk


  T    0033 (0) 679 385 002
  E    coby.van.os@orange.fr